برگزاری نشست شورای هنری ارکسترهای بنیاد رودکی / نگاهی نو در برنامه‌ریزی و ارتقای فعالیت ارکسترها

نشست شورای هنری ارکسترهای سمفونیک تهران و موسیقی ملی ایران با حضور مدیرعامل بنیاد رودکی و اعضای جدید شورا برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد رودکی، در آغاز این جلسه، مدیرعامل بنیاد با قدردانی از تلاش‌ها و خدمات اعضای پیشین شورای هنری، نقش مؤثر آنان را در مسیر توسعه فعالیت‌های هنری ارکسترها ارج نهاد.
در این نشست، اعضای شورای هنری پیرامون شیوه همکاری و جهت‌گیری برنامه‌های آینده ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر موسیقی ملی ایران به تبادل نظر پرداختند. تمرکز بر ارتقای سطح کیفی اجراها، بهره‌گیری از آهنگسازان جوان و توجه به سلیقه مخاطبان از جمله محورهای مورد بحث بود.
شورای هنری ارکسترها به عنوان مرجعی تخصصی در زمینه انتخاب رپرتوارهای مؤثر، دعوت از رهبران مهمان و استفاده بهینه از توان حرفه‌ای نوازندگان، نقش کلیدی در سیاست‌گذاری هنری ارکسترها ایفا می‌کند. هدف از این اقدامات، ارتقای جایگاه ارکسترها در سطوح ملی و بین‌المللی و افزایش رضایتمندی مخاطبان عنوان شد.
حسن ریاحی، نادر مشایخی، محمدرضا تفضلی، مانی جعفرزاده، به همراه همایون رحیمیان و نصیر حیدریان (رهبران ارکسترهای موسیقی ملی ایران و سمفونیک تهران در سال ۱۴۰۴) به عنوان اعضای جدید شورای هنری ارکسترهای بنیاد رودکی معرفی شدند.

حسن ریاحی (۱۳۲۳. تهران)
آهنگساز، مدرّس و نوازنده
دکترای موسیقی از دانشگاه تمپل و کمبز فیلادلفیا
در کارنامه کاری ریاحی ساخت بیش از ۵۰ قطعه موسیقی بی‌کلام و تصنیف وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به قطعه معروف «آب زنید راه را»، «الله مولانا علی» و نیز ساخت سرود جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد. دکتر حسن ریاحی علاوه بر فعالیت‌های هنری، عناوین اجرایی همچون مدیریت‌ مرکز تحقیقات گروه موسیقی صدا و سیما، گروه موسیقی دانشکده صدا و سیما و دانشگاه آزاداسلامی، مدیرکل موسیقی صدا و سیما و… در کارنامه کاری خود دارد. وی همچنین عضویت شورای عالی موسیقی صدا وسیما، شورای عالی موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره‌های مختلف، هیئت مدیره خانه موسیقی و نیز دبیری چندین دوره جشنواره موسیقی فجر را در سوابق خود داراست.

نادر مشایخی (۱۳۳۷. تهران)
آهنگساز و رهبر ارکستر
فارغ‌التحصیل رشته آهنگسازی و رهبری ارکستر از دانشگاه موسیقی وین
مشایخی ساخت ۹۶ قطعه برای سُلو، موسیقی مجلسی، موسیقی ارکستری و اپرا، ساخت سمفونی فیه ما فیه (سه اثر)، اپرای ملکوت، قطعه ارکستریِ پشیمانی کنتیمنتو، سمفونی مولانا و… را در کارنامه هنری خود ثبت کرده‌است.
وی همچنین تا‌کنون رهبری گروه‌هایی چون وین ۲۰۰۱ و کاپلا کوندورتا، رهبری ارکستر سمفونیک تهران، جشنواره‌های موسیقی در اروپا، آمریکا و آسیا، تدریس در دانشگاه تهران، دانشکده موسیقی دانشگاه هنر، دانشکده صدا و سیما، کنسرواتوار تهران و دانشگاه جامع علمی کاربردی را بر عهده داشته است.

محمدرضا تفضلى در سال ۱۳۵۳ در کارلزروهه (آلمان) به دنیا آمد. سال ۱۳۶۷ تحصیلات موسیقى خود را در هنرستان موسیقى تهران شروع کرد و در سال ۱۳۷۱ از همین هنرستان فارغ التحصیل شد. سال ۱۳۷۲ در دانشکده ى هنر و معمارى دانشگاه آزاد به تحصیل در رشته ى موسیقى پرداخت. محسن الهامیان، مسعود نادرتبار، حسن ریاحى، مهران روحانى، فرهاد فخرالدینى، مصطفى کمال پورتراب، شاهین فرهت، علیرضا مشایخى و محمد سعید شریفیان از اساتید علوم نظرى و آهنگسازى وى در زمان تحصیل در ایران بودند.
در سال۲۰۰۲ وارد کنسرواتوار دولتى سن پترزبورگ روسیه موسوم به «  ریمسکى کورساکف» شد و نزد باریس تیشنکو (Boris Tishchenko) از شاگردان برجسته ى دمیترى شستاکویچ به تحصیل آهنگسازى پرداخت. از استادان دیگر او در دوران تحصیل مى توان به آناتولى میلکا (Anatoly Milka) (پولیفونى) و ایگور راگالف (Igor Rogalev) (آنالیز) اشاره کرد. در سال ۲۰۰۷ پس از پایان تحصیلاتش در کنسرواتوار موفق به دریافت « دیپلم سرخ» (دیپلم با افتخار) شد و به ایران مراجعت کرد و در دانشگاه‌های مختلف به تدریس مشغول شد.
تفضلى هم اکنون عضو هیئت علمى دانشکده ى موسیقى دانشگاه هنر است.
از آثار منتشرشده او می‌توان به سه آلبوم “واگویه ها”، “سونات ها” و “پرسش” توسط انتشارات ماهور اشاره کرد.

همایون رحیمیان (۱۳۳۳. تهران)
موسیقی‌دان، نوازنده، آهنگساز و رهبر ارکستر
همایون رحیمیان، دارای نشان درجه یک هنری (دکترا) از شورای ارزشیابی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
از سوابق وی می‌توان به کنسرت مایستر ارکستر ملی ایران، نوازنده اول ارکستر مجلسی سازمان صدا و سیما، کنسرت مایستر ارکستر سمفونیک سازمان صدا و سیما و ارکستر سمفونیک تهران، رهبری ارکستر ملی ایران، عضو ارشد شورای کارشناسی واحد موسیقی و شورای عالی موسیقی سازمان صدا و سیما و آهنگسازی بیش از صد قطعه موسیقایی اشاره کرد.

نصیر حیدریان (۱۳۳۶.تهران)
موسیقیدان و رهبر ارکستر
فوق لیسانس رهبرى ارکستر از دانشگاه موسیقى گراتس اتریش
نصیر حیدریان دانش‌آموخته رهبری ارکستر در دانشگاه موسیقی گراتز اتریش است. وی در سال ۱۹۹۹ موفق به دریافت جایزه Die Richard Wagner Stipendienstiftung شد.

حیدریان سابقه همکاری با اپرای شهر گراتز به عنوان رهبر ارکستر، ارکستر سمفونیک بازل، اپرای زوریخ، اپرای بن، ارکستر تالار بتهوون شهر بن، ارکستر مجلسی مونیخ، ارکستر جوانان ونزوئلا، ارکستر جوانان جهان و … را در کارنامه خود دارد.
او تاکنون مسترکلاس‌های متعددی در زمینه رهبری ارکستر در کشورهای کره جنوبی، ونزوئلا، اتریش و ایران برگزار کرده است.
مانی جعفرزاده (۱۳۵۷، تهران)
آهنگساز، پژوهشگر و مدرس موسیقی
تدریس در کنسراتوار تهران، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، عضویت پیوسته کانون آهنگسازان سینمای ایران، عضویت هیئت داوران چهار دوره جشن سینمای ایران، عضویت در شورای سیاست گذاری فعالیت‌های فرهنگی هنری ایران در اکسپوی دبی و… از جمله فعالیت‌های هنری اوست.
از جمله آثار وی می‌توان به: آلبوم صدای مناظر مخدوش(موسیقی و داستان برای چهار نوازنده)، سال‌های آتش و برف (ارکستر سمفونیک)، سه تابلو از یک منظره دیگر (ارکستر زهی)، منظره بدون قاب (کوارتت برای چهار ویلن)، کنسرتو برای سه تار و ارکستر زهی و … اشاره کرد.
آهنگسازی برای بیش از سی اثر سینمایی و تلویزیونی بخشی از فعالیت‌های وی در موسیقی فیلم به شمار می‌رود.
وی مولف بیش از هفتاد مقاله‌ تخصصی و یادداشت‌ در مطبوعات و رسانه‌های معتبر تخصصی موسیقی و نویسنده و کارشناس و مجری در برنامه‌های تخصصی رادیوهای فرهنگ، نمایش، و ایران بوده است.