برگزیدگان «سحر خوانی ایرانیان» معرفی شدند
آیین اختتامیه و معرفی آثار برگزیده جشنواره «ماهور» نخستین مسابقه «سحرخوانی ایرانیان» عصر جمعه (۱۸ فروردین) با حضور غلامعلی حدادعادل عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امیرعباس ستایشگر مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، مهدی سالم مدیرعامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی، علیرضا قزوه مدیر دفتر شعر، موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما، علیرضا نادعلی نایب رئیس کمیسیون فرهنگی و سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران، مهرداد باقری رئیس، امیرحسین سمیعی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، داوران جشنواره، جمعی از شاعران، هنرمندان و مسئولان در تالار رودکی برگزار شد.
ارسال ۳۰۰ اثر به دبیرخانه جشنواره «ماهور»
دبیر جشنواره «ماهور» نخستین مسابقه «سحرخوانی ایرانیان» در این آیین اظهارداشت: این جشنواره در آستانه ماه مبارک رمضان توسط سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، طراحی، برنامهریزی و مصوب شد و فراخوان آن با مشارکت و همکاری بنیاد فرهنگی هنری رودکی و انجمن موسیقی ایران منتشر شد.
سیدمحسن حسینی، «سحریخوانی»، «مناجاتخوانی» و «نیایش در آئینه اقوام» را از محورهای جشنواره «ماهور» عنوان کرد و گفت: از زمان اعلام فراخوان در ۲۰ اسفند تا ۱۴ فروردین پایان مهلت دریافت آثار، بیش از ۳۰۰ اثر از سراسر کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
وی افزود: بیشترین آثار پذیرفته شده در جشنواره «ماهور» در رشته مناجات بود که استقبال هنرمندان در این رشته نسبت به سایر رشتههای جشنواره، نشان از نیاز جامعه به این گونه از آثار معنوی دارد.
حسینی بیان کرد: برای اجرای شرکتکنندگان در این جشنواره، اشعاری از شعرای قدیم پیشنهاد شد اما به دلیل غنای اشعار شاعران جوان و معاصر که از ظرفیت ارزشمندی برخوردار است نیز بهره بردیم.
دبیر جشنواره «ماهور» اظهارداشت: بهرهمندی از ظرفیت معنوی ماه رمضان و قریحه هنرمندان عرصه آواز از اهداف برگزاری مسابقه سحرخوانی ایرانیان است؛ رویدادی که در سالهای اخیر کمتر به آن پرداخته شده است.
وی گفت: پرداختن به شیوه آوازی نیایش، مناجات و سحرخوانی، نیازمند توجه جامعه هنری و موسیقایی کشور است که میتواند به همت خادمان عرصه فرهنگ تحقق پیدا کند.
حسینی با اشاره به داوری آثار جشنواره «ماهور» افزود: داوری آثار جشنواره را بزرگان عرصه موسیقی؛ هادی آرزم آهنگساز و نوازنده، رضا مهدوی پژوهشگر و نوازنده و محمد عبدالحسینی شاعر و خواننده که در زمینه پژوهش نیایش و موسیقی نواحی نیز دارای تجربه ارزشمندی بودند برعهده گرفتند.
دبیر جشنواره «ماهور» بیان کرد: آثار جشنواره از تنوع بالایی برخوردار بودند و در آینده نزدیک از آثار برگزیده پس از طی فرآیند فنی و ویرایشی، آلبومی منتشر میشود و آثار در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
مناجاتخوانی مغفول مانده است
مدیرعامل انجمن موسیقی ایران نیز در این آیین ضمن قدرانی از دستندرکاران جشنواره «ماهور» اظهارداشت: مناجاتخوانی و سحریخوانی یکی از مهمترین روشها در حوزه موسیقی است که خیلی مغفول مانده است و کمتر به آن توجه میشود، مناجاتخوانی و سحریخوانی در اصل یکی از شاخههای موسیقی ردیف دستگاهی بوده که به مرور رو به خاموشی و فراموشی گذاشته است.
امیرعباس ستایشگر گفت: زمانی که امیرحسین سمیعی معاون امور هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران پیشنهاد برگزاری جشنواره «ماهور» را داد، با حمایت معاونت امور هنری و مدیریت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در انجمن موسیقی همراه شدیم و توانستیم با همکاری سازمان فرهنگی هنری شهرداری مسابقه سحرخوانی را برگزار کنیم.
معرفی برگزیدگان
در بخش دیگری از آیین پس از قرائت بیانیه هیئت داوران توسط محمد عبدالحسینی، برگزیدگان جشنواره «ماهور» نخستین مسابقه «سحرخوانی ایرانیان» معرفی و تجلیل شدند.
بخش برگزیدگان؛ هادی فیضآبادی، سیدمحمدهادی قاسمی و مهدی محمدی.
بخش شایسته تقدیر؛ هادی حسنبیگی و حمید خزاعی.
بخش تجلیل و سپاس؛ در این بخش از سیدمحمد معتمدی خواننده موسیقی سنتی برای تولید آلبوم «مناجات خوانی» تجلیل شد.
نوای محمد معتمدی، نوای ناامیدی نیست
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در بخش تجلیل از سیدمحمد معتمدی اظهارداشت: به عنوان شنونده موسیقی ایرانی باید بگویم که معتمدی از دیار کاشان هستند، کاشان پر از تکیه، روضه، تدین و ایمان است، معتمدی با اساتید بسیار خوب، فعالیت خود را در حوزه موسیقی آغاز کرد و تاکنون با موفقیت به کار خود ادامه میدهد.
علیرضا نادعلی گفت: نوای معتمدی در طول سالهای فعالیتش نوای ناامیدی نبوده بلکه نوای امید بوده است، معتمدی سخن از میهن گفته است، آنجایی که خیلیها از معتمدی انتظار داشتند و به دنبال کورسوی امیدی بودند تا او ضد مردم، سخن بگوید، سخن نگفت و این موضوع باید دیده شود، برخی از هنرمندان ما متاسفانه در فضای برساخته تصنعی ناشی از اتفاقات خارج از مرزها، مورد فشار بسیار زیادی قرار میگیرند که معتمدی به درستی ایستاد و صبوری و مقاومت کرد، نوای او بر جانها مینشیند، به سهم خود خواستم این موضوع را مطرح کنم.
پخش نماهنگ با موضوع ماه مبارک رمضان و نیایش، شعرخوانی شعرا؛ علیرضا قزوه، علی محمد مؤدب، مرتضی امیری اسفندقه، اجرای گروه موسیقی «هور» با خوانندگی سیدمحسن حسینی و اجرای گروه «آکاپلا» با رهبری هادی آرزم از دیگر بخشهای این آیین بود.